A HÉT MINDEN NAPJÁN ELÉRHETŐEK VAGYUNK!

+36 20 366 1635 | info@babaajandekok.hu

Hívhatsz minket vagy írhatsz nekünk akár Viberen keresztül is!

BLOG

Szundikendő - Miért imádja annyira minden baba?

Bloombaby
2019.09.12 10:00
Szundikendő - Miért imádja annyira minden baba?

Egyszer minden szülő elérkezik arra a pontra, hogy kisbabája kedvenc alvótársat választ magának a rengeteg felhalmozott plüss, rongyi, nyuszinyunyi és más alvókák közül. A kiválasztott ezentúl végigkíséri a kicsi gyermekkorát, ők ketten ezután együtt alszanak, együtt esznek és együtt mennek majd sétálni is.Az új rongyi szinte családtaggá avanzsál, éppen ezért fontos, hogy megfelelő anyagból készüljön és hosszú élete legyen.

Feltesszük magunkban a kérdés: miért is szeretnek a babák szundikendővel aludni? Erre számtalan válasz létezik. Elsősorban egy alvókendő folyamatos jelenléte biztonságérzetet nyújt a kisgyermekek számára, még akkor is, ha az édesanya nincs jelen. Ez persze egészen kiskorban még nem annyira releváns, míg pár év elteltével létfontosságúvá válhat. Gondoljunk csak a bölcsire vagy óvodára, esetleg egy-egy éjszakára a nagyszülőknél való alvás is hamar hisztibe torkollhat, ha nincsenek ott anyáék. Egy jól bejáratott szundikendő segítségével azonban könnyebben el tudjuk fogadtatni gyermekünkkel az új helyzeteket. Egy ilyen társ személyében a személyiségük is jobban fejlődik, kialakul bennük a „másik” tudata. Ezt legjobban az bizonyítja, hogy a kis gyerekek gyakran beszélgetnek kedvenc alvókájukkal, együtt játszanak más játékokkal, vagy esetleg megosztják vele az ételt. Idővel, ahogy cseperedik az apróság, fokozatosan fogja elhagyni a játszótársát, de fontos, hogy ne erőltessük az alvókendő letételét, akkor sem, ha túl idősnek gondoljuk már gyermekünket ehhez a viselkedéshez.

Melyik lesz a kiválasztott?


Napjainkban hatalmas választék zúdul ránk szundi- és alvókendő tekintetében, sorra halmozzák el az anyukákat a legújabb dizájnokkal és formákkal, ezért nem is könnyű megfelelő darabot választani. Lehet, hogy mi is szeretnénk a legtrendibb és legújabb darabot megvásárolni, de csalódás ne érjen bennünket, ha a kicsi nem rajong érte, hiszen úgy is az ő számára legszimpatikusabb alvókendő lesz a telitalálat. Azonban akkor sem kell kétségbe esnünk, ha gyermekünknek nem sikerült kedvencet választania az alvókák közül, ezért érdemes többfélét beszerezni belőlük, hogy biztosan megtalálja az igazit. Első és legfontosabb szabály alvókendő választásakor, hogy csak megbízható helyről és jó alapanyagból készült rongyit vásároljunk, hiszen gyermekünk egészsége pótolhatatlan. Erre legmegfelelőbb anyagú szundikendő, amely 100% ÖKO-TEX minősítéssel rendelkező pamut vagy minky. A minky egy rövidszálú, nagyon puha anyag, amely jellegzetes nyomott pontokkal van ellátva, illetve jól bírja a mosást.

szundikendő a kedvenc alvótárs
A kedvenc alvótársat érdemes minél hamarabb beszerezni

A szundikendőhöz való szoktatás fortélyai


Egészen apró korban a babák még nem szín vagy forma alapján fognak alvókát választani maguknak, sokkal inkább fontos az, hogy valami ismerős legyen rajta. Ilyen dolog lehet például az „anyaillat”, amelyet már születése óta ismer és napi szinten találkozik vele. Ezért elég nagy esély van rá, hogy hamar kedvencévé válik az új alvókendő, amennyiben magunkhoz dörzsöljük, hogy átvegye az ismerős esszenciát (fontos, hogy ez ne legyen parfümös, vagy dezodoros, kizárólag a saját illatunk). Ezt követően tegyük a baba arca mellé alváskor, így idővel meg fogja szokni azt, majd ha már fogni is tud, nyugodtan adjuk a kezébe. A kicsivel töltött idő során, legyen az séta vagy játék, szintén legyen a közelben és vigyük magunkkal, erősítve ezzel a köteléket a baba és a szundikendő között. Meglátjuk, hamar megkedvelik majd egymást és nélkülözhetetlen társ lesz a mindennapokban.

 

Tekintsd meg szundikendő kínálatunk >>

 

Ha megvan az igazi, legyen egyből kettő


Amint gyermekünk kiválasztotta a számára tökéletes alvótársát egy szundikendő személyében, gondolkodjunk előre és szerezzünk be egy második (ha 100%-ra akarunk menni, akkor egy harmadik) ugyanolyan darabot. Erre azért lesz szükség, ha az elsőszámú éppen mosásban van, nagyinál maradt vagy ne adj Isten elhagyjuk a babakocsiból, legyen mit adnunk a csöppség kezébe. Érdemes a másik alvókendő használatát is elkezdeni, egyrészt hogy ne legyen új szaga, másrészt hogy ne legyen különbség a két szundikendő között, ha pótlásra kerülne sor.

Életre szóló kötelék


Miután gyermekünk kialakít egy különleges viszonyt választott játékával, rongyijával, szundikendőjével idővel mi sem tárgyként fogjuk azt kezelni, hanem egyenesen családtagként. Az alvókendő segítségével nem csak a kicsi lelki egészségét őrizhetjük meg, de fejlesztőleg hat a fiatal elmére, sokkal könnyebben megy velük a tanulás. Példának okáért, mikor 1-2 éves kor körül gyermekünk elkezd beszélni tanulni, érdemes megpróbálni elneveztetni vele az alvókát. A megszemélyesített játszópajtással egyébként is szívesen beszélgetnek, elmesélik nekik a napi történéseket, illetve próbálják „megtanítani” azokat a dolgokat, amiket szüleiktől tanultak. Ezen felül jól fejleszti a szociális készségeket, osztozkodásra sarkallja a kicsiket, valamint első alkalommal megtapasztalhatják milyen érzés gondoskodni másokról. Főleg a kislányoknál megfigyelhető, hogy babáznak kedvenc játékukkal, öltöztetik és babakocsiba rakják őket.

 

szundikendő mindenhol velünk lehet
Nincs olyan hely, ahová ne vinnék kis kedvencüket magukkal

Elalvás varázsütésre


Még a jól alvó gyerekeket is lehetetlen néha ágyba parancsolni – szomjas vagyok, de még pisilni kell és hasonló mondvacsinált indokok miatt, viszont a szundikendő ebben segítségünkre lehet. Hiszen, ha a kicsi is látja, hogy „maci fáradt” vagy „nyuszi már aludna veled”, máris nagyobb hajlandósággal fekszik le, még ha nem is alszik el azonnal. A gyermekben tudatosul, hogy itt már nem csak róla van szó, és nem csak anya szeretné, ha aludni menne. Sok kisgyerek azért is nem szeret aludni menni, mert nem egy ágyban – sőt olykor külön szobában is – alszanak az édesanyjukkal, és élénk fantáziájuknak köszönhetően szörnyeket képzelnek az ágy alá vagy a gardróbba. Ilyenkor lép színre a hős maci, vagy a bátor nyuszi, aki nem csak elüldözi a mumusokat, de emellett egész éjjel őrzik a kicsi álmát is. Az elalvás mellet van azonban egy másik nagyon fontos helyzet is, amely könnyebben megoldható, ha kéznél van az alvókendő, az pedig nem más, mint a vigasztalás. Egy sétálás közbeni térdre esés és egy buksi beütés fájdalma is sokkal hamarabb elmúlik, ha van mit szorongatni közben. De nem csak fiziai sérülés esetén nyújthat megoldást, hanem abban az esetben is, ha valami nyomasztja a kicsi lelkét és ki tudja beszélni a legjobb barátjának. Ugyanakkor betegségnél is dobogós helyen van az alvókendő vagy nyunyó, a kicsi így társaságban tud mesét nézni és közben lábadozni. Megbetegedés során nem csak otthon ad lelki támaszt, de az orvosnál történő látogatás és vizsgálat alkalmával is biztonságérzetet nyújt gyermekünk számára.

 

Tekintsd meg szundikendő kínálatunk >>

 

A puhaságon túl


A gyerekek már-már az élő kategóriába sorolják kedvenc játékukat, etetik és babusgatják őket, és bármit megtehetnek velük, amit esetleg egy háziállattal nem lehetne. Például olyan erősen ölelhetik a macit, vagy szundikendőt, ahogy csak bírják, rájuk feküdhetnek, gyűrhetik őket és az ágyba is velük mehet. Emellett a puha anyagok érintése endorfint szabadít fel az agyban, ami egyfajta boldogsághormon, ezáltal kapnak egy kis instant boldogság löketet. Ilyen puha érzetet nyújtanak a félig pamut, félig minky anyagból készült szundikendők, amelyek azontúl hogy tartósak, nem foszlanak és hullanak szét, így szétcincálhatatlan alvótársak lehetnek. Köztudott, hogy a babák szeretnek rágcsálni, főleg abban az időszakban, amikor előbújnak a kis fogacskáik, de nekik is nyugodt szívvel adhatjuk akár a címkés, akár a nyuszis alvókendő változatot is, hiszen elnyűhetetlenek. A címkés alvókendők színes szalagokkal vannak ellátva, ezáltal hamar magukra vonják a baba tekintetét. A szundikendő egyik fele puha minky anyagból készült, másik felét pedig aranyos, mintás ÖKO-TEX pamut borítja, melynek köszönhetően biztosan találunk majd kedvünkre – vagyis a kicsi kedvére – való darabot.

 

nyugodt alváshoz szundikendő
Mint mindent, aludni is együtt a legjobb


Webáruházunkban forgalmazott szundikendők széles választéka megtalálható, amelyek mosógépben 40 fokon moshatók, illetve minden esetben antiallergének!

 

Tekintsd meg szundikendő kínálatunk >>