A HÉT MINDEN NAPJÁN ELÉRHETŐEK VAGYUNK!

+36 20 366 1635 | info@babaajandekok.hu

Hívhatsz minket vagy írhatsz nekünk akár Viberen keresztül is!

BLOG

Mire jó a babafészek?

Bloombaby
2021.02.22 10:46
Mire jó a babafészek?

A baba születését megelőzően sok anyukának van szilárd elképzelése többek között az altatásról is: előre meghatározzák, hogy kisbabájuk hol és miben fog aludni; a születést követően azonban gyakran borul a terv, és döntenek például a rengeteg előnyös tulajdonsággal rendelkező babafészek mellett. Nézzük tehát mire jó a babafészek!

Babafészek – körülölelő biztonság a babának


A babafészek, vagy más néven baba öböl – ma már Európa szerte használatos, a skandináv országokból kelt világ-körüli útjára, de Magyarországon csak az elmúlt években vált sikertermékké. Ennek hátterében állhat, hogy a legtöbb magyar kórházban már nem pólyázzák be a babákat, hanem a kis kocsijukban babafészekbe rakják őket, biztosítva számukra ezzel a szabad mozgást, de a biztonságot is. A babafészek hasznos ugyanis, ahogy a képen is látható egy peremmel rendelkező, öbölhöz vagy fészekhez hasonlítható szivacs/textil töltettel, amelybe belehelyezhetjük csöppségünket úgy, hogy az megtartsa őket ám elegendő helyet is biztosítson a bébinek.

A babafészek előnyei


A babafészek számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik. Kialakítása rendkívül bababarát, 100 % pamutból készül, töltete vatta vagy mikrógolyócska. Alul, a szűkebb résznél kioldható, így a babafészek többletfunkciókkal is rendelkezik. A kioldott babafészek a babaágyban ideiglenesen rácsvédőként is funkcionálhat. Meleg és puha, az anyaméhre emlékezteti a kisbabát, talán ez az egyik legfontosabb érv egy frissen szült anyukának. Kisbabánk a babafészekben éppen olyan meleg és biztonságos helyen lehet, mint korábban azt a pocakunkban tehette.

Használata sokrétű, gyakorlatilag bárhol és bármikor használható. Ennek egyik oka a mérete: kis helyet foglal és könnyű, egyszerűen magunkkal vihetjük rövidebb-hosszabb utazásokra is.

Használata teljes mértékben biztonságos, a babafészkek minőségét tesztelik, így csak azok a termékek kerülhetnek a boltok polcaira, amelyek valóban megfelelnek minden biztonsági előírásnak. Altatás során különösen előnyös, hogy a babafészek alja is ki van párnázva, így a babát anélkül áthelyezhetjük a fészekkel együtt, hogy kivennénk belőle! Ez hatalmas pozitívum, hiszen a babák a hideg kiságy érintésére gyorsan fel tudnak ébredni. Sőt! Az édesanyák véleménye szerint a babafészekben alvó kisbabák alvásintervalluma hosszabb, ez pedig az egész családra nézve pozitívum. Nyugodt baba egyenlő kiegyensúlyozott család!

babafészek

 

Tekintsd meg babafészek kínálatunkat >>

 

Fontos, hogy bár a levegő a kiságyban is mozog, de a babafészekben a levegő mozgása jelentősebb, ennek pedig számos pozitív hatása van az újszülöttre nézve. A kutatások igazolták, hogy a babafészekben alvó gyermekek ritkábban kapnak fül- vagy szemgyulladást. Megfázáskor a babafészek párnája segíti a bedugult orrocskák kitisztulását, a megemelt részre helyezve a baba bukásai is csökkenthetők.

A babafészek hasznos, és rendkívül dekoratív termék, ma már bármilyen mintával megrendelhető, akár egyedi elképzelés szerint is. (Nálunk színben és mintában passzoló szundikendőt is választhatsz gyerkőcödnek) Vannak anyukák, akik a babafészket a babaszoba ékeként, dekorációként használják első sorban.

babafészek

Hol használható a babafészek?


Ahogy írtuk, az egyik legnagyobb előnye a babafészeknek, hogy gyakorlatilag bárhol használható. Járjuk sorra, hol is vethető be a baba öböl!

A baba altatása a kezdetekben nem egyszerű feladat. A babafészek a kiságyban is használható, de akik babájukat maguk mellett érzik biztonságban, a nagyágyba is betehetik. A babaágyban való használat mellett szól, hogy a babafészekben alvó gyermek nem tudja bedugni a lábacskáit és kezecskéit az ágy rácsai közé, ez pedig sok kellemetlen pillanatot megelőzhet. A szülők, főleg az apukák, eleinte tartanak attól, hogy az éjszakai forgolódás közben ráfekszenek a babájukra. A babafészek csökkenti ennek kockázatát, hiszen a baba nem közvetlenül a szülők között alszik, az öböl pereme őt védi a külső behatásoktól, illetve a legurulástól is. Napközbeni altatásnál a kanapén is nyugodtan használható, de akár a játszószőnyegen is, sőt pelenkázásnál is. Egy örökmozgó, néhány hónapos babát (sem) könnyű bepelenkázni, így nagy segítség lehet a babaöböl, amelyben biztonságosan elhelyezhető a kicsi, és egy alátét behelyezésével a lehető legnagyobb kényelemben folyhat a pelenkacsere. A szoptatás során is hasznodra válhat, ugyanis vannak szoptatási pózok, amiket a babaöböl segítségével kifejezetten könnyebb felvenni. A babafészek bizonyos szempontból pótolhatja a szoptatós párnák funkcióját, hiszen ugyanúgy képes megtámasztani a baba hátát, ha fekve szeretnénk szoptatni. Ha sétálni megyünk a babával, a babafészek a babakocsi mózes részébe is könnyedén belehelyezhető. Gondoljunk csak bele, milyen kényelmes lehet, ahogyan egy hűvösebb napon körül öleli kisbabánkat a meleg és puha babafészek!

Mire kell figyelni a babafészek használatakor?


Ha babádat babafészekben altatod, ügyelj arra, hogy az öböl sík és stabil felületen helyezkedjen el (bukós babáknál esetleg megemelhető a fejrész, például az ágy lába alá rakott könyvekkel)! A baba feje mindig a tágabb oldalon helyezkedjen el, a szűk részen a lábai legyenek! Adott esetben a szűk rész kioldható, így a baba lábainak több hely van. Viszont, ha úgy érzed, hogy babád kinőtte az adott babafészek méretét, ne késlekedj nagyobb fészket beszerezni!

 

Babafészek rendelés >>

 

Hogyan tartsuk tisztán a babafészket?


Kezdő szülőknek nagy megdöbbenést okozhat, hogy a piciket napjában akár tízszer is át kell öltöztetni a sok pisi-kaki-böfi miatt, ami természetesen az ágyneműt sem kíméli. A babafészek természetesen mosható, a töltete lélegző, gyorsan szárad. Mosása 30 fokon ajánlott. Anyaga 100% pamut, egyben mosható a töltettel.

Valóban biztonságos?


A kétkedők gyakran érvelnek azzal, hogy a babafészek nem biztonságos. Ez természetesen nincs így, a termék minden biztonsági előírásnak megfelel. A kritikusok szerint a fulladás veszélye magasabb lehet a babaöbölben, mivel a baba az arcát a textilbe belefúrhatja. Ennek veszélye sajnos a babaágyban is ugyanúgy fennáll, ezért fontos, hogy gyermekünket akárhogyan akárhol is altatjuk, az a szülő vagy gondozó időszakonkénti felügyeletét igényli.

Hangsúlyozzuk, hogy a babafészek az előírásoknak megfelelő kialakítását tekintve, teljes mértékben biztonságosan használható a gyermek kényelmére, az anyuka nyugalmára.

A babafészkek típusai, méretezése


babafészek rendelés méretre

A baba korának, illetve méreteinek megfelelően különböző méretű babafészkek kaphatók. Kínálatunkban jelenleg 4 méretben kaphatók babafészkek, XS-től XXL méretig. Az XS méret koraszülött babáknak készül, a normál méret 0-6/7 hónapos korig használható, az XL méret 8 és 16 hónap között, míg a legnagyobb, XXL méret akár a gyermek 3 éves koráig. Lássuk mindezt összefoglalva: 

XS méret koraszülött babáknak 25*50 cm belső méret
normál méret 0-6/7 hónapos korig 90*58 cm külső méret, 65*40 cm belső rész
XL méret 8 és 16 hónapos kor közt 110*65 cm külső méret, 80*50 cm belső rész
XXL méret 36 hónapos korig 125*70 cm külső méret, 90*55 cm belső rész

A méretezés során maximum 3 cm eltéréssel lehet számolni!

Kínálatunkban jelenleg prémium és klasszikus babafészkek találhatók, ezen kívül kézműves babafészkeink is elérhetőek, melyekhez címkekockát és szundikendőt is készítünk igény esetén. Amennyiben babánk kezdi kinőni az adott méretet, érdemes minél előbb beszerezni a következőt, hiszen gyermekünk kényelme ezt megkívánja.

Szóval mire jó a babafészek?


Bejegyzésünk végén foglaljuk össze a babafészek előnyeit! Hosszú a lista, így csak a legfontosabbakat említem meg.

  • kényelmes
  • dekoratív
  • biztonságos, biztonságérzetet nyújt a babának és a mamának
  • sokrétűen használható
  • könnyen szállítható

Ha további kérdéseid maradtak a babafészek használatáról, vagy csak segítséget szeretnél a választásnál, keress minket elérhetőségeinken, és segítünk kiválasztani az igényeiteknek legmegfelelőbb babafészket! Nekünk ti vagytok az elsők! Dönts a babafészek mellett, nem fogod megbánni!

 

Tekintsd meg babafészek kínálatunkat >>